Zwanger? Dit doet een Verloskundigenpraktijk!

Daar zitten we dan, een beetje onwennig aan tafel in de wachtkamer. Het eerste bezoek bij de verloskundigenpraktijk. Het voelt super vreemd. In het eerste kennismakingsgesprek wordt veel uitgelegd. En een paar dagen later volgt een afspraak bij de echoscopist voor de eerste echo. Daar aangekomen krijg ik het Spaans benauwd. Zwangere vrouwen omringd door drukke peuters, babys aan de muren, folders op tafel over zwangerschap en bevalling. Ik ben in een wereld gestapt waar ik helemaal niets van weet! Daarom een blog over wat je moet weten over een verloskundigenpraktijk.

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK

Bij een verloskundigenpraktijk werken verloskundigen die jou en je partner begeleiden tijdens je zwangerschap, bevalling en je kraamtijd. Lees verder wat je kan verwachten van een verloskundigenpraktijk.

EERSTE KENNISMAKING

Hier ga je samen met je partner naar toe. In een uitgebreid gesprek krijg je vragen over de medische achtergrond van jou en jouw partner. Aan de hand van je laatste menstruatiedatum wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

(TERMIJN)ECHO

Na het kennismakingsgesprek volgt een termijnecho. Hier word je zwangerschapsduur nauwkeurig bepaalt en de uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Tijdens de echo zie je of er sprake is van een baby of een meerling. Je luistert samen naar het hartje van jouw baby. Na de termijnecho volgt een 20 weken echo. Hier kunnen eventuele afwijkingen gezien worden. Tot slot vraagt de echoscopiste of je het geslacht van de baby wilt weten.

ZWANGERSCHAPSCONTROLES

Tijdens de zwangerschapscontrole meet de verloskundige je bloeddruk, voelt ze hoe jouw buik en de baby groeit en luistert ze naar het hartje. In totaal heb je ongeveer 14 keer een zwangerschapscontrole.

DE BEVALLING

Zodra je vliezen zijn gebroken of je weeën zijn begonnen bel je de verloskundige. Zij komt langs om vast te stellen hoe ver je bent aan de hand van je ontsluiting. Afhankelijk van de ontsluiting en hoe het met je gaat bespreekt de verloskundige of ze bij je blijft of later weer terugkomt. Als je thuis wilt bevallen en alles is volgens de verloskundige in orde dan kan dat. Wil je bevallen in het ziekenhuis of geboortecentrum dan zal ze jou vertellen wanneer het een goed moment is om te vertrekken. Als er complicaties zijn of dreigen te ontstaan zal de verloskundige je overdragen aan een gynaecoloog.

KRAAMTIJD

Nadat je bevallen bent bezoekt de verloskundige jou een aantal keer thuis. Ze geeft je advies, is een luisterend oor en doet een medische controle. De kraamverzorgster kan bij vragen ook overleggen met je verloskundige.

Praktijkonderdelinde

Belangrijk dus om je bij een verloskundigenpraktijk prettig en geborgen te voelen. Je ziet elkaar regelmatig en voert persoonlijke gesprekken. Toen mijn favoriete verloskundige, Marieke Apon, voor de deur stond op de dag van mijn bevalling was ik zo verheugd! Ik voelde mij meteen op mijn gemak.

Begin dit jaar is die favoriete verloskundige samen met 2 partners, Eefje Verdonk en Arno Walter, zelf een verloskundigenpraktijk begonnen waar je alle zorg en specialiteiten onder één dak hebt.

01 PODL 2017 (mail)Ik ging op bezoek bij Praktijk Onder De Linde en kreeg een rondleiding in een prachtig pand in het centrum van Haarlem. Het pand is omringd door Lindebomen en net verbouwd. Je ruikt de nieuwigheid van de mooie en moderne
meubels. Twee ontvangstruimtes, een ruimte voor ouder en kind yoga, workshops, zwangerschapsmassage (ook aan huis), (pret)echos en natuurlijk het kantoor van de verloskundige waar wij het gesprek voortzetten.

Het idee ontstond bij Eefje om een plek te creëren waar vrouwen niet alleen begeleid worden in hun zwangerschap, maar ook verwend kunnen worden. Een plek waar je aandacht op maat krijgt en je de drukte en snelheid van het dagelijkse leven even kunt vergeten. Tijd en ruimte om dieper in te gaan op de voorbereiding van ouderschap.

Het fijne van Praktijk Onder De Linde is dat de zorg na de kraamtijd doorgaat. Je kan er terecht om je kindje te wegen en er zijn verschillende workshops over ouderschap of voor ouder en kind. Naast de standaard verloskundige zorg kun je een keuze maken uit twee zorgpakketten. Beide pakketten voorzien in de standaard geboortezorg, welke vergoed wordt uit de basiszorgverzekering. Daarnaast wordt er extra zorg geleverd zoals echo’s, yoga & pilates, informatieavonden oa. over borstvoeding, langere consulteren (ook in het weekend) en nog veel meer.

Naarmate mijn zwangerschap vorderde had ik meer behoefte om voorbereidingen te treffen op de bevalling en moederschap. We hebben een extra echo afgenomen, ik ben een cursus Mindful zwanger en bevallen gaan volgen en ook samen met Jonathan een voorlichtingsavond over borstvoeding. Hoe fijn is het als je deze extra’s in een totaalpakket kan afnemen? Dat is dus precies de insteek van Praktijk Onder De Linde, en ze bieden alles op dezelfde lokatie!

Ik ben erg enthousiast over dit concept. Als jij dat ook bent dan raad ik je aan om voor meer informatie te kijken op http://praktijkonderdelinde.nl/  Ook leuk: bij je eerste afspraak krijg je een vroege echo kado!

Lees ook:

De verloskundige

Wat doet een verloskundige?

Wat doet een verloskundige II?

Je eerste bezoek aan de verloskundige

De verloskundige na jouw bevalling

De verloskundige in jouw kraamtijd

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundige

 

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami