Het kinderopvangplan

In mijn vorige blog vertelde ik je hoe het was om na 7 maanden zwanger- en ouderschapsverlof weer te gaan werken. Keuzes maken en erachter staan is wat ik heb geleerd. Door de jaren heen heb ik ook geleerd dat er verschillende vormen van kinderopvang zijn en dat je deze kunt combineren. Zelf heb ik ervaring met de kinderdagverblijf en oppas oma & opa. En dat bevalt ons uitstekend!

Hierbij een overzicht van de verschillende vormen kinderopvang met daarbij handige links. Ik richt me hier op kinderopvang van leeftijd van 0 – 4 jaar. Hopelijk helpt dit je bij het maken van jouw kinderopvangplan.

Familiaire opvang

De onmisbare oppas opa en/of oma! Dit is mijn favoriete vorm van opvang. Zelf heb ik mijn opa’s nooit gekend en mijn oma’s woonde in Suriname. Ik heb mijn oma’s bij elkaar vijf keer gezien. Daarom vind ik het zo fijn hoe Mika geniet van zijn opa & oma’s en een bijzondere band met ze vormt. Natuurlijk heb je ook oppas in de vorm van broer/zussen/neven/nichten/vrienden/buurvrouw enz.

Wist je dat je als familielid gastouder kan worden? Als je familielid gastouder wilt worden moet hij/zij als gastouders geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Een geregistreerde gastouder is in het bezit van een relevant diploma, een Kinder EHBO-certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag. Als ouder kun je hiervoor kinderopvangtoeslag aanvragen. Wil je meer weten over gastouder aan huis? Lees hieronder dan verder.

Lees ook:
Gastouderopvang in familieverband is professionele kinderopvang
Vergoeding / subsidie voor oppas oma en/of opa
Hoe begin ik een gastouderopvang aan huis?
Hoe kan ik gastouder worden?

Gastouder opvang

Dit is een vorm van kinderopvang waarbij kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar worden opgevangen, meestal bij een gastouder thuis. De gastouder werkt als zelfstandige en hanteert een overeenkomst van opdracht en eigen uurtarief.

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 van onder de 4, 4 van onder de 2 en 2 van onder de 1. Eigen kinderen jonger dan 10 worden ook meegerekend. Daarbij moeten gastouders geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Een geregistreerde gastouder is in het bezit van een relevant diploma, een Kinder EHBO-certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Als ouder kun je voor deze vorm van opvang kinderopvangtoeslag aanvragen.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over gastouders

Handige sites:
http://www.gastouderopvang.nl
http://www.gastouder.info
Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Gastouder aan huis

Bij een gastouder aan huis blijven je kids in hun eigen vertrouwde omgeving. Voor een gastouder aan huis gelden weer andere regels dan voor opvang bij een gastouder thuis. Een gastouder aan huis valt onder de Regeling dienstverlening aan huis.

De ouder en gastouder spreken samen een uurprijs per opvanguur af. Deze uurprijs is minimaal het wettelijk minimumloon, inclusief 8% vakantietoeslag. Dit kan een eenmalige storting zijn of worden verrekend in de afgesproken uurprijs. De opvang is maximaal drie dagen per week. Als je meer dan 3 dagen een gastouder aan huis wilt, verandert de wetgeving en word je werkgever. Je bent dan verplicht sociale lasten af te dragen.

Je hebt 2 varianten:
1. Gastouder aan huis verzorgd jouw kind(eren) en ook andere kinderen. Daarbij gelden de oa volgende voorwaarden:
– De gastouder verzorgt alleen kinderopvang, dus geen schoonmaakwerkzaamheden of boodschappen;
– Je geeft de gastouder de mogelijkheid om ook kinderen uit andere gezinnen op te vangen in jouw woning op de dagen dat hij/zij jouw kinderen opvangt;
– Je houdt rekening met een opzegtermijn van twee maanden, zodat de gastouder de tijd heeft om een nieuw opvangadres te vinden.

2. Gastouder aan huis verzorgd alleen jouw eigen kinderen. Daarbij gelden oa. de volgende voorwaarden:
– De gastouder verzorgt in overleg kinderopvang, schoonmaakwerkzaamheden en/of boodschappen;
– Een gastouder aan huis is door het minimum uurloon met name interessant voor gezinnen waar minimaal twee kinderen tegelijkertijd worden opgevangen.

Volgens de Wet Kinderopvang kun je onder bepaalde voorwaarden ook kinderopvangtoeslag aanvragen voor een gastouder aan huis.

Handige sites:
http://www.gastouderopvang.nl
Gastouder zoeken
Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Nanny

Een Nanny heeft een pedagogische achtergrond en houdt je gezin draaiende op de momenten dat je er zelf niet bent. Ze mag op maximaal 6 kinderen tegelijk passen. De Nanny zorgt ervoor dat je kinderen uit bed gehaald worden, eet samen met de kinderen en brengt je kinderen naar school of naar de peuterspeelzaal wanneer dat nodig is. Licht huishoudelijk werk behoort tot de mogelijkheden.

Bij een Nanny betaal je een vast bedrag per uur en niet per kind. Volgens de Wet Kinderopvang kun je onder bepaalde voorwaarden ook kinderopvangtoeslag aanvragen voor een Nanny. Een Nanny valt onder de Regeling Dienstverlening aan Huis en mag maximaal drie dagen per week in jouw gezin werken. Wanneer je vier of meer dagen per week een Nanny nodig hebt, dan regelen Nanny bureaus een tweede Nanny voor je. Op deze manier kan je toch gebruik maken van de Regeling Dienstverlening aan Huis. Wil je toch meer dan 3 dagen een vaste Nanny dan verandert de wetgeving en word je werkgever. Je bent dan verplicht sociale lasten af te dragen.

Lees ook:
Handig zo’n Nanny
De marktplaats voor hulp en werk

Handige sites:
http://www.nannyservicenederland.nl/

Au pair

Een Au Pair is een jongere in de leeftijd van 18-30 jaar, ongehuwd en zonder kinderen, die voor een periode van enkele maanden (zomer Au Pair) tot maximaal een jaar bij jouw in huis woont in het kader van een culturele uitwisseling. In ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteunt hij of zij jouw gezin bij de zorg voor de kinderen en doet eventueel wat huishoudelijk werk.

Een Au Pair werkt maximaal 30 uur per week, verdeeld over 5 dagen. Ze mag per dag maximaal 8 uur per dag werken en maximaal 3 avonden per week oppassen.

In Nederland is het verplicht om een Au Pair te selecteren met gebruik van een Au Pair bureau.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over Au Pair |
Wikipedia over Au Pair

Handige sites:
De Branche Oganisatie van Nederlandse Au Pair Agentschappen

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een plaats waar jonge kinderen die nog niet naar school gaan worden opgevangen. De meeste kinderdagverblijven werken in groepen van maximaal veertien kinderen of negen baby’s op twee leiders. De insteek en opvoedprincipes kunnen nogal verschillen per instelling.

Bij de keuze voor een kinderdagverblijf voor je kind wordt je soms geconfronteerd met termen als horizontale groepen en/of verticale groepen. Het gaat dan om de keuze die het kinderdagverblijf heeft gemaakt om de groepen (al dan niet op leeftijd) in te delen.

Bij een horizontale groepsindeling is er gekozen om een indeling te maken naar leeftijd. In Nederland komen voornamelijk de volgende indelingen voor:
– 0-2 jaar en 2-4 jaar
– 0-1,5 jaar en 1,5-4 jaar
– 0-15 maanden, 15 maanden-2,5 jaar en 2,5-4 jaar

Bij een verticale groepsindeling is er gekozen om kinderen van 0-4 jaar samen in één groep te hebben.

Als ouder kun je voor de Kinderdagverblijf kinderopvangtoeslag aanvragen.  

Lees ook:
Horizontale en verticale groepen in de kinderopvang
10 tips om de beste crèche te kiezen

Handige sites:
Wikipedia over Kinderopvang
Wikipedia over Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen
Brancheorganisatie Kinderopvang
Kinderopvanglocaties vergelijken

Ouderparticipatiecrèche

Bij een ouderparticipatiecrèche vangen ouders elkaars kinderen op, Dit doen zij op basis van onderling vertrouwen. Het achterliggende idee is dat kinderen meer behoefte hebben aan liefde en aandacht dan aan een diploma. Deze crèches zijn wettelijk toegestaan en voldoen aan alle wettelijke regels die ook voor reguliere crèches gelden. Behalve de opleidings- en Arbo-eisen, dit omdat de ouders steeds maar één dag of dagdeel per week meedraaien. Gebruikelijk is dat er steeds twee ouders zijn op een groep van maximaal twaalf kinderen.

Lees ook:
Wikipedia over Ouderparticipatiecrèche
Duidelijkheid over toekomst ouderparticipatiecrèches
Ouderparticipatiecrèches willen vaste waarde blijven
Ouderparticipatiecrèches krijgen aparte status

Peuterspeelzaal

Daar waar een kinderdagverblijf meer een thuissituatie probeert na te bootsen, probeert een peuterspeelzaal juist een schoolachtige omgeving te bieden. Je kind kan er pas naar toe als het twee jaar of ouder is. Vaak is er een leider en een assistent op een groep van twaalf kinderen. Bij de meeste peuterspeelzalen kan je kind twee dagdelen deelnemen. Er zijn ook peuterspeelzalen waarbij je voor een derde dagdeel of meer kunt kiezen. Het idee is dat kinderen hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen en wennen aan een schoolse situatie. Het belangrijkste is nog spelen, maar er wordt ook geknutseld, voorgelezen, gezongen en andere educatieve spelletjes gedaan.

Het kan ook zijn dat je het woord VVE tegenkomt bij het zoeken naar een peuterspeelzaal. VVE is onderwijs voor peuters en kleuters met een taalachterstand. VVE staat voor Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie. Een voorschool is een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf met VVE. Een vroegschool bestaat uit de groepen 1 en 2 van een basisschool met VVE. Voorschoolse en vroegschoolse educatie is bedoeld om kinderen op een speelse manier hun taalachterstand te laten inhalen, voordat ze aan groep 3 beginnen. Meestal beoordeelt het consultatiebureau of het wenselijk is dat een kind gebruik gaat maken van VVE.

Als ouder kun je per 1 januari 2016 voor de Peuterspeelzaal kinderopvangtoeslag aanvragen.

Lees ook:
Wikipedia over peuterspeelzaal
Alles over de peuterspeelzaal

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami