En toen ging ik weer werken…

Mika is 6,5 maand en ik kan maar niet stoppen met huilen…morgen gaat Mika voor het eerst naar het Kinderdagverblijf.

Het was een emotioneel moment toen ik besefte dat ik weer ging werken en dat Mika naar het Kinderdagverblijf ging. Mika en ik waren dag in en dag uit 6,5 maand samen. Hij had wat wendagen achter de rug en dat ging prima. De directrice van het Kinderdagverblijf zei tegen me dat die wendagen eerder voor mij waren dan voor hem. En daar had ze ook gelijk in. Ook al wist ik dat we een top KDV hadden uitgekozen, het deed zo zeer om dat kleine mannetje achter te laten bij ‘vreemden’. Toen ik dit deelde met een collega die ook net moeder was geworden kon ze dit helemaal beamen. Haar zoontje is 1 week ouder dan Mika en ze vertelde dat het ‘onnatuurlijk’ voelde om haar kind bij het Kinderdagverblijf ‘achter te laten’. Ik vond dat passend verwoord bij mijn gevoel.

De eerste dag werken en kinderdagverblijf

Toen de dag was aangebroken om Mika naar het Kinderdagverblijf te brengen gingen mijn man en ik er bepakt en bezakt naar toe. Mika 1e dag op KDV - bepakt en bezaktMet Mika in de draagzak en een rugtasje vol met potjes zelfgemaakte babyhapjes, extra kleertjes, flessen moedermelk stond ik in de hal te wachten totdat we opgevangen werden. Uiteindelijk snapte we dat niemand ons kwam ophalen en dat we zelf naar de groep toe moesten. Ik voelde me zo onzeker.

Mika keek om zich heen, hij vond het allemaal reuze interessant. Ook hij voelde dat er iets ging gebeuren. Ik heb me er altijd over verbaasd hoe goed baby’s emoties aan kunnen voelen en daar een rol in willen spelen. Gek genoeg voelde ik me niet emotioneel toen ik de deur uitliep. Ik had zoveel tranen gelaten de dag ervoor dat ik alles kwijt was. Jonathan daarentegen moest ik van het raam afschrapen!

Mijn eerste werkdag ging gesmeerd. Ik vond het heerlijk om weer aan het werk te zijn. Ik stortte me vol op mijn inbox en ging aan de slag. Ik werkte thuis zodat ik lekker op mijn eigen tempo weer ‘up to speed’ kon zijn. Kolven ging ook prima. Het was alsof er een alarm ingebouwd zat in mijn borsten. Op tijdstippen dat Mika bij mij zou drinken kreeg ik kriebels in mijn borsten. Bijzonder om te beseffen hoe mijn lichaam werkte als kersverse moeder.

Wennen!

Het heeft zeker een maand geduurd voor dat zowel Mika, Papa en ik gewend waren aan het ritme van 4 dagen werken en 2 dagen kinderopvang per week. Als we Mika gingen ophalen was hij zo uitgeput van alle indrukken. Hij keek mij niet aan. Nadat Mika ‘ontdooid’ was bij Papa kreeg ik vervolgens een natte pakkerd, meerder malen achter elkaar. Dan voelde ik de liefde van Mika en hoeveel hij me had gemist. Wat ik ook lastig vond waren de wisselende meningen van de leidsters. De ene leidster zei dat Mika het helemaal naar zijn zin had, de andere leidster zei dat Mika heel erg moest wennen. Zo merkte ik dat elke leidster Mika op haar eigen manier ervaart.

Het was een zegen dat mijn lieve vader 1 dag per week op Mika paste. Ik heb me niet eerder, op die manier, de waarde van familie beseft. Zelf heb ik mijn opa’s niet gekend en mijn oma’s woonde in Suriname. Ik heb ze bij elkaar 5 keer gezien. Ik vind het bijzonder dat Mika wel een band kan opbouwen met zijn opa en oma’s. Zeker omdat wij kort nadat Mika geboren werd onze lieve schoonvader Dirkpaps verloren.

Ik zal NOOIT……oh jawel hoor

Met 9 maanden ging Mika 3 keer in de week naar het Kinderdagverblijf. Mijn vader had weer werk en ging fulltime aan de slag. Ik was erg blij voor hem, maar ook erg verdrietig dat mijn hij niet meer kon oppassen. Mika werd chronisch verkouden. Je hoort vaak om je heen dat kinderen steeds verkouden zijn als ze naar het KDV gaan en bij Mika kwam die voorspelling uit. Nu Mika 3 jaar is, is hij niet meer zo vaak verkouden gelukkig. (Tips en tricks over het verzachten van een verkoudheid lees je binnenkort in een andere blog :-))

Jonathan en ik werkte fulltime en ons kinderopvangplan was als volgt:
2 dagen in de week opa/oma,
2 dagen in de week KDV,
1 dag in de week mama of papa.

Dat plan viel in duigen toen mijn schoonvader kwam te overlijden, mijn vader weer werk kreeg en de toenemende druk op werk steeds hoger werd. Dat betekende terug naar de tekentafel en het kinderopvangplan herzien, maar wat het ECHT betekende is een concessie doen. Ik hoor het me nog zeggen: ‘ik breng mijn kind nooit meer dan 3 dagen naar het KDV’. En toen besloten we Mika 4 dagen naar het Kinderdagverblijf te brengen. Ik hoopte dat dit voor ons gezin zou werken, maar dat was helaas niet zo. Mika was zo uitgeput dat hij bij het avondeten niet at en aan een stuk door huilde. Als een collega vroeg hoe het met Mika ging kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik zag hem alleen nog maar ‘s avonds en in het weekend. Toen we voelde dat dit niet voor ons gezin werkte hebben we besloten om 4 dagen KDV terug te draaien naar 3.

Mamasita Tip!

Als je wilt blijven werken betekent dat: een concessie doen en hier achter staan. Dat geeft rust en zekerheid. Denk daarnaast goed na over een kinderopvangplan en maak een backup plan! Ik heb om mij heen carrière vrouwen gezien die moederschap en werk goed hebben gecombineerd. Toch zeiden deze vrouwen tegen me dat ze soms wel twijfelen of ze het goed doen. Hoe goed je het ook hebt geregeld, je blijft afvragen of het wel goed genoeg is. En het is goed genoeg, want als jij gelukkig bent dan zijn jouw kinderen ook gelukkig.

Ik heb geleerd dat de perfecte kinderopvangplan niet bestaat. Om de 3 maanden moesten we bijstellen en dat gaf mij flink wat stress. Mika gaat nu 2 dagen naar het KDV en hij vind het fantastisch! Elke ochtend mokt hij dat hij er niet naar toe wil, maar als ik hem kom ophalen dan wil hij niet meer mee! Het KDV is tegenover mijn huis. Als ik thuis werk kan ik vanuit het raam in de tuin van het KDV kijken. Dan zie ik altijd een blij en actief mannetje rond rennen of voorbij fietsen en speelt hij heerlijk samen met andere kindjes.

In mijn volgende blog ga ik voor je op een rijtje zetten welke vormen van kinderopvang bestaan. Hopelijk helpt dat je bij het maken van jouw kinderopvangplan.

Tot slot ben ik benieuwd hoe jij de opvang van je kinderen hebt geregeld. Deel het hieronder en help andere Mamasita’s met de voorbereiding op hun kinderopvangplan.

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami